Resimseverler için kısaca birkaç bilgi


Yağlı Boya Tablo Nedir?

Yağlıboya tablo yağ bazlı boyalar ile tuval üzerine el emeği ile yapılmış resimlerdir. Yağlıboya resimlerin renkleri daha canlıdır ve dayanıklılığını uzun süre korurlar.

Reprodüksiyon Nedir?

Reprodüksiyon bir sanat eserinin aslına uygun kopyasıdır. Bir eserin reprodüksiyon sayılabilmesi için, özgün yapıtın gerçekte tek nüsha olarak yapılmış olması gerekir. Reprodüksiyonu kopyadan ayıran özellik, onun taklit olmayıp, yalnızca özgün yapıtın özgün tekniği dışında bir teknikle yeniden üretilmesidir. İşte bu yüzden kopya sayılmaz.

Tablo Seçimi

Herkesin hoşlandığı tarz farklı olabilir, tablo seçerken yalnızca kullanacağınız alanın dekorasyonuna değil sizi ne kadar yansıttığına ve tablonuza baktığınızda ne hissettiğinizi de göz önünde bulundurunuz. Tablonuzun ebatlarını seçerken ise asacağınız duvarın genişliği ile kaplayacağı alan arasında en az 20cm fark olmasına dikkat ediniz.

Çerçeve Seçimi

Çerçeve seçimini resminize göre yapmalısınız. Büyük bir resme kalın bir çerçeve, küçük bir resme ince bir çerçeve takılır gibi genel geçer bir şey yoktur. Örneğin modern bir tablo çerçevesiz daha hoş görünebilecekken, oryantalist tarzda bir eser çerçeve ile kendini gösterebilir. Benim bu konudaki tek tavsiyem ise yağlıboya bir eserin çerçeve yaptırılırken cam içerisine alınmamasıdır.

Yağlı Boya Resim Nasıl korunur?

Yağlıboya yapısı gereği çok geç kuruyan bir boyadır, tamamen kuruması uzun yıllar alabilir. Yıllar sonra kurumanın etkisi ile bir yağlıboya resimde ne kadar kaliteli malzeme kullanılsada renk solgunluğu görülebilir. Bu nedenle yağlıboya resmin üzerine ortalama 10 yılda bir vernik sprey uygulaması yapılmalıdır. Bu kolay bir işlem olup 30-50 cm mesafeden püskürtmeniz yeterlidir. Yağlıboya resim şase üzerine gerili vaziyette bulunduğu için bez üzerine baskı uygulanmamalı ve herhangi bir ağırlık konulmamalıdır. Böyle bir durumda bez gevşeyebilir, kabarma ve bombeler olabilir.